keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Sipoon herttua

 "Sipoon herttua"

(2018-19)

Sarjasta:
"Sipoon herttua" on moderni komedia, johon on upotettu tragediaa, juonittelua ja hieman kriittistä asennettakin. Paradoksaalisesti "Sipoon herttuan" kuvaama maailma on puolestaan tunkkainen, asenteellinen ja kovin perinteisillä metodeilla operoiva. Kyse on siis kunnallispolitiikasta ja siihen sormensa pistävästä liikemiehestä. Eritasoinen ja eri tavoin ilmenevä korruptio on sarjan kantava teema.

Ollaan fiktiivisessä Sipoon kunnassa (kuten hoksaava osa katsojista saattaa sarjan nimestä aavistaa). Onko tällä fiktiolla mitään tekemistä, paljon tekemistä tahi jotakin siltä väliltä tekemistä aidon Sipoon kanssa, jää sivuseikaksi. Olletenkin sarjaa on kuvattu hyvässä yhteistyössä Sipoon kanssa?

Sarjan ensimmäisen kauden ovat kirjoittaneet Atte Järvinen ja John Lundsten. Järvinen jatkoi yksin toisella kaudella. Sarjan nimihenkiöä, varsinaisella nimellä Pasi Kovalainen, näyttelee luontevasti ja vivahteikkaasti Kari Hietalahti. Hän tekee särmikkään hurmaavan hahmon autokauppiaastaan ja jokapaikansählästään. Oivallus on tietenkin oikea: ei kukaan ole mustavalkoinen. Kovalainen tekee vilppiä ja vilunkia, minkä kerkiää, mutta haaveilee siinä sivussa kauppaneuvoksen tittelistä. Koska piirit ovat pienet, saa Kovalainen myös kunnanjohtaja Haaviston (Miitta Sorvali) sotketuksi mukaan.

Kovalaisen kannolla on sekä media että poliisi. Poliisikaksikko Rusi & Mahonen (Pirjo Heikkilä ja Riku Nieminen) ovat vainulla, mutta pitävää näyttöäkin pitäisi saada. Kun Kovalainen joutuu pinteeseen, hälyttää hän asianajajansa (Pekka Strang) paikalle hoitamaan tilannetta.

"Sipoon herttua" ei ole jatkuvaa ratkihauskaa naurutykitystä, vaan sen voima on kiehtovissa henkilöhahmoissa, mahdollisuuden tunnussa ja viihdyttävyydessä. Se väistää hyvällä tavalla ennakko-odotuksia, joten katsoja ei tiedä, mitä tuleman pitää. Atte Järvinen on toki laatukäsikirjoittaja. Käsikirjoituksessa on kosolti huumoria, mutta se pitää löytää sieltä itse ilman alleviivauksia.

Tuusula:
Aivan jalat alta vievä yllätys ei ole se, että "Sipoon herttua" -sarjaa on kuvattu Sipoossa. Sipoolaiset voivat harrastaa runsaasti kotiseutumatkailua kotisohviltaan käsin, mutta kyllä kuvausryhmä on vienyt kalustonsa myös muualle. Ja jos autokaupasta puhutaan, niin mikä olisi luontevampi paikka kuvauksille kuin Hyrylä ja eritoten Sulan alue!

Pasi Kovalaisen komea autoliike ensimmäisellä kaudella sijaitsee Sulantien maisemissa. Kuvat on rajattu niin, ettei liikkeiden nimiä näy, mutta aluetta tunteva tunnistaa kyllä näkymän.



Sulan aluetta on kuvattu vuosien varrella autokaupan Mekaksikin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti