tiistai 19. toukokuuta 2020

Mustat lesket

"Mustat lesket"
(2014-16)

Sarjasta:
Rikos ja rangaistus? "Mustien leskien" aloitus on rakennettu klassisesti ja kiinnostavasti lineaarinen kerronta rikkoen. Ensin näytetään rikos ja sitten aletaan seurata sekä syitä, jotka johtivat rikokseen että tämän rikoksen tutkintaa. Kutitellaan toisin sanoen katsojan kahtakin mielihyvähermoa: miksi naiset ryhtyivät äärimmäiseen tekoonsa, ja jäävätkö he siitä lopulta kiinni?

Tässä mielessä sarjan luoneet Roope Lehtinen ja Mikko Pöllä tekevät siis hyvää työtä, eivät tietysti sinänsä ainutlaatuista. Onhan näitä nähty ennenkin. Pääosassa on naiskolmikko: Veera Joentie (Pihla Viitala), Johanna Koskinen (Wanda Dubiel) ja Kirsi Lundberg (Malla Malmivaara). Kukin heistä on tyytymätön aviomieheensä, ja miesten luonne tuleekin heti sarjan alussa selväksi paksulla tussilla alleviivattuna ja ruostumattomasta teräslangasta taivutettuna. Miehet ovat sikoja ja kohtelevat vaimojaan ylimielisesti. Niinpä miehet yllytetään kalareissulle hulppealla veneellä, joka räjähtää tuusannuuskaksi naisten silmien edessä. (Ja koska pamaus on niin näyttävä, näytetään se varmuuden vuoksi ja herkutellen moneen, moneen kertaan.)

Poliisi ryhtyy tietysti tutkimaan asiaa, aluksi onnettomuutena mutta aika nopeasti myös muuna. Tutkimusten edetessä alkaa selvitä aivan uusia asioita sekä poliiseille että naisille. On epäilyttävä liikekumppani ja onko naisillakaan kaikki jauhot sittenkään kunnolla siilattuja. Ja mikä on yllättäen löytyvän rahakassin merkitys? Ja koska voi alkaa tavata uusia miehiä? Ja ostaako pyöryköitä vai tupakkaa? Ja kuka nousee hoippuen vedestä rannalle? Ja miten Veeran mies liittyy virolaisiin eläinkokeisiin? Ja mikä on poliisipomo Buntan (Kari Heiskanen) rooli tässä kuviossa?

Näyttelijät ovat kautta linjan erinomaisia, mutta harmi kyllä sarja hieman hapuilee sinne tänne ja sen tyylilaji mielumminkin rikkoutuu tahattomasti kuin että sitä rikottaisiin tarkoituksella. Hahmot toimivat usein epäloogisesti suhteessa aiemmin nähtyyn ja mukaan on kirjoitettu paljon epäuskottavaa ja tarpeetontakin materiaalia. Juonen jatkumo on sen verran reikäinen, ettei siitä kannata tehdä äyskäriä veneeseen. Mutta toisaalta: satuahan nämä tällaiset sarjat ovat.

Sarjan huumori on vähäistä ja väkinäistä ja melko triviaalia, ja se tuntuu siksi erityisen tarpeettomalta. Ehkä meidät on hemmotelty hyvin kirjoitetuilla kansainvälisillä sarjoilla?

Kokonaisuutena sarja on kuitenkin varsin kiinnostava ja siinä on hyviä hahmoja, joista kyllä kiinnostuu. "Mustat lesket" kuuluu siihen harvinaiseen suomalaiseen tv-tuotantoryhmään, joka on formaattina käynyt kaupaksi; jopa useisiin maihin. Valmiiksi on saatettu skandiversio "Black Widows". Vaikka adaptaatio ei varsinaisesti Suomeen sijoitukaan, on se kuitenkin pääosin kuvattu Suomessa suomalaisen työryhmän kanssa.

Ja tietysti - jos mittapuuna pidetään pystejä, niin "Mustat lesket" vei kolme keskeistä palkintoa vuoden 2015 Kultainen Venla -gaalassa: paras draamasarja, paras ohjaus (Veikko Aaltonen ja Marja Pyykkö) ja paras käsikirjoitus. Tämä saattoi varmistaa myös toisen kauden tekemisen?

Tuusula:
Tuusula näyttää taas parasta osaamistaan ja yleistä hyvinvointiaan. Tuusulassa on ollut valtakunnallisia asuntomessuja säännöllisin väliajoin. Vuonna 2000 messujen teemaksi mainittiin maisemavaurioiden korjaaminen ja pohjaveden suojelu. Alueeksi valikoitui entinen Nummenharjun soranottoalue, joka kattaa nämä molemmat kriteerit hyvin. Messut vetivät paikalle ennätysmäärän kiinnostuneita: 274 000 tutustujaa. Aluetta on kaavoitettu lisää ja viereen on syntynyt Halkivahan alue, jossa on kuvattu "Sorjosta".

Nummenharjun alue on kiinnostavan ja vauraan näköistä omakotialuetta, ja se on hyvin esillä "Mustissa leskissä" alkaen heti ensimmäisen jakson ilmakuvalla. Päähenkilöistä Veeran koti on sarjan ykköskaudella keskeinen paikka, ja se näkyy kuvissa hyvin. Paljon tapahtumia on kuvattu myös tämän saman kadun varrella. Saman kadun päässä sijaitsee myös leikkipuisto, jossa Veera ja Erno tapaavat.

Kirsi pakenee eräässä episodissa häntä autolla jahtaavaa Johannaa samaa katua pitkin ja puikahtaa autotallin vieritse alas portaita omaan kotiinsa. Kirsi lähtee myös treffeille tämän nummenharjulaisen talon portista. Myömmissä episodeissa "sama" Kirsin autotalli onkin erilainen ja Kirsin koti on sen toisella puolen. Tämä kuvauksissa varsinaisesti Kirsin kotina käytetty talo ei ole tämän saman kadun varrella.

Kakkoskausi alkaa jälleen räjähdyksellä, joka tällä kertaa tapahtuu Veeran kodin terassilla. Veera ei enää halua juuri viettää aikaa tässä kodissaan, ja Johannan talosta tulee keskeisempi paikka naisille. Johannan talona käytetty kiinteistö sijaitsee Järvenpäässä. Veera muuttaa tyttärineen Kirsin ostamaan uuteen asuntoon. Käytännössä toisella kaudella Tuusulaa ei juuri enää nähdä.






Kirsi pakenee Johannaa. Todellisuudessa Johanna tulee umpikujaan päättyvästä suunnasta.



Tätä saman kadun kohtaa käytetään sarjassa pari kertaa markkeeraamaan Kirsin kotipihaa.





Tämän keinun äärellä alkoi Veeran uusi suhde itää.
Veeran kotikadun pätkä esiintyy sarjassa useissa kohtauksissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti