sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Salatut elämät

"Salatut elämät"
(1999-)

Sarjasta:
Maanantaina, tammikuun 25. päivänä vuonna 1999 maa pikkuisen järähti, kun suomalaisessa tv-maailmassa tapahtui jotakin siihen saakka ainutlaatuista. Alkoi uusi, hypetetty jatkosarja nimeltään "Salatut elämät", joka nopeasti sai kansan suussa kompaktimman lempinimen "Salkkarit". Jatkuvajuonisia, päivittäisiä saippuasarjoja Suomessa toki oli seurattu jo aikaisemminkin, vaikka ne eivät yleisintä valtavirtaa ohjelmakartassa sinänsä olleetkaan. Esimerkiksi amerikkalainen "Kauniit ja rohkeat" oli tehnyt meilläkin lajityypin tutuksi aloittaessaan loputtoman taivalluksensa olohuoneissamme vuonna 1992 aluksi Kolmoskanavalla. Mutta että kotimainen saippua!

Ihan tyhjästä ei Suomessakaan aloitettu. Olihan esimerkiksi sairaalasaippuaa, "Ihmeidentekijät"-sarjaa esitetty aiemmin kolmen viikkojakson periodeissa, mutta nyt tuutattaisiin jakso joka arki-ilta eetteriin. Tuotanto-osaamista ostettiin ulkomailta, ja tarinalinjojakin tehtiin aluksi Lontoosta käsin, mutta rutiinin ja osaamisen kasvaessa sarjasta tuli koko lailla kotimainen. Alkuperäinen hahmotelma oli tehdä sarjasta 540 episodia vuoteen 2002 ehdittäessä.

Sarjan lähtökohta oli fiktiivinen Pihlajakatu ja sen moninaiset asukkaat, mikä tietysti antoikin sitten varsin vapaat kädet kehitellä tyyppejä ja saattaa heitä yhteen. Ulkokuvina käytettiin Ullanlinnaa, mutta sisäkuvia varten rakennettiin Konalassa sijaitsevaan vanhaan tehdasrakennukseen tarvittavia interiöörejä. Konala on yhä tukikohta, mutta ulkokuvia otetaan nyttemmin lähempänä esimerkiksi Munkkiniemessä. Myös muita lokaatioita ympäri Suomen ja ulkomaitakin on käytetty juonen niin vaatiessa. Myös spin-off -sarjoja on syntynyt emon ympärille.

Henkilöitä ja tarinanpätkiä on tullut ja mennyt vuosien ja vuosikymmenten vaihtuessa. Mediakulttuuri on myllertynyt ja tuonut lukuisia muita alustoja ja viihteen kuluttamisen muotoja, mutta yhä vain "Salkkarit" porskuttaa. Itse katsoin "Salattuja elämiä" kolme ensimmäistä viikkoa nähdäkseni, mistä siinä on kysymys. Toteutus ja estetiikka vaikuttivat hieman köykäisiltä ja tarinanpätkät aavistuksen banaaleilta, mutta mitä oikeastaan tällaiselta loppumattomalta bulkkituotannolta muuta voi odottaa? Omassa kehyksessään se oli nähdäkseni onnistunut, ja sitähän tämä jatkumo tietysti indikoi. Itse en sen koommin ole sarjaa kuitenkaan katsonut.

Tuusula:
Sarjaa on siis kuvattu kymmenissä eri paikoissa, joten väkisinkin Tuusulan läheisyys on houkuttanut tuotantoa käyttämään näitä hienoja kontuja taustoissaan. Tuusulanväylällä ajetaan ja ainakin Tuusulan Nuorisoseuran seuratalo Väinölä näkyy sarjassa tunnistettavasti. Joskin komea "VÄINÖLÄ"-kyltti piiloon teipattuna.

Jossakin vuoden 2013 kieppeillä Lari-niminen hahmo on eheytysleirillä, ja tätä leiripaikkaa Väinölä ansiokkaasti esittää. Rakennuksesta nähdään sekä ulko- että sisäkuvia. Väinölähän on näkyvällä paikalla Hyrylässä Kirkkotien varrella.








Väinölän kyltti näkyvissä




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti