torstai 27. helmikuuta 2020

Nyrkki





"Nyrkki"
(2019)

Sarjasta:
Raha on ilmeisesti alkanut 2010-luvulla liikkua mukavasti suomalaisen tv-tuotannon parissa. Ainakin vuosittain kuvattavien nimikkeitten määrä on kasvanut. Näiden sarjasatsausten joukossa, itse asiassa budjetiltaan aivan huippukastissa, on myös "Nyrkki""Nyrkki" on syntynyt tuotteliaiden kirjailijoiden Kirsti ja Katri Mannisen käsikirjoituksen pohjalta. Ja kuten tunnettua, Kirsti Manninen asuu aivan Tuusulan naapurissa, Mäntsälän Jokelanseudulla.

"Nyrkki" kietoutuu vuoden 1956 presidentivaalien aattoon, siis juuri siihen kuuluisaan kamppailuun, jossa vastakkain olivat pääministeri Urho Kekkonen ja eduskunnan puhemies K.-A. Fagerholm. Fagerholm hävisi tämän vaalin kahden äänen erolla, ja tämän ratkaisevan äänen antajaa on pohdittu.

"Nyrkki" asettaa kamppailun taustalle ulkomaisten tiedustelupalveluiden vaikutusyritykset: CIA tukee Fagerholmia ja KGB Kekkosta. Näiden isojen toimijoiden välissä on sitten kotimainen vakoojajärjestö nimeltään Nyrkki, ja sen päämääränä on varmistaa Suomelle käyvän hyvin vaalituloksesta riippumatta.

Sarja on vahvasti spekulatiivinen ja -niin no- fiktio, mutta sen ulkoasuun on panostettu. Epookkikuvaus on tunnetusti kallista ja työlästä, mutta hyvin tehtynä palkitsevaa. "Nyrkki" näyttääkin sujuvalta ja pintakorealta. Ohjaajan pallilla istuivat peräkanaa Antti-Jussi "AJ" Annila ja Alli Haapasalo. Annila muistetaan varmasti nuoruusvuosiltaan Riihikallio-Hyökkälä-Hyrylä-Lahelanrinne -akselilla sekä tietysti kaveruudestaan toisen tuusulalaislähtöisen ohjaajan, Jalmari Helanderin, kanssa.

Sarjaa on kuvattu monessa paikassa, ja esimerkiksi newyorkilainen kadunpätkä lavastettiin Kaapelitehtaan viereen Ruoholahteen ja taustalle digitoitiin silta. Tehtiin tätä teeveen magiaa, siis.

Tuusula:
Tunnistettavaa Tuusulaa "Nyrkistä" löytyy, mikäli tuntee yhtään Kellokosken kuvauksellisinta aluetta, entistä Kellokosken tehdas Oy - Mariefors Bruk Ab'n aluetta. Tämä hieman hoitamattomassa alennustilassa vuosikausia ollut helmi on herännyt hiljalleen uudestaan eloon pienyrittäjien toimesta. Maisemallisesti se on hyvin kuvauksellinen arkkitehtuurinsa ja lievän rähjäisyytensä vuoksi.

Vanhimmat punatiiliset tehdasrakennukset on tehty 1800-luvun lopulla ja kosken puolella oleva näyttävä konttori- ja valimorakennus puolestaan 1930-luvulla. Juuri tuohon kujanteeseen "Nyrkinkin" kamerat suunnattiin. Näemme sotilasajoneuvon ajavan metalliportista, ja sotilaiden kiiruhtavan kujalla. Sarjassa paikka ei tietystikään ole Kellokoski eikä edes Suomessa ylimalkaan.

Kellokosken vanha ruukin alue on kuvauksellinen.

Kakkoskaudella kuvauksia tehtiin Rantatien varrella sijaitsevassa Halosenniemessä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti