torstai 27. helmikuuta 2020

Pientä laittoa

"Pientä laittoa"
(2019)

Sarjasta:
"Pientä laittoa" -sarjan konsepti on syntynyt Petteri Summasen toimesta, ja Summanen toki tunnetaan marinoituneena, monitoimisena ja menestyneenä alan ammattilaisena. Kaisa Pylkkänen on tästä alkuperäisideasta sitten jalostanut varsinaisen käsikirjoituksen. Ja mikä se idea on?

Sarjan keskiössä on Juho Milonoffin näyttelemä Teppo, maavoimien äkkipikainen kapteeni, joka saa paineiden keskellä aivoinfarktin, laiminlyöty vaimo väsähtää mieheensä ja moneen kertaan tavoiteltu esiupseerikurssikin menee taas sivu suun. Tepon tavoitteena on tehdä itsestään pakkotauolla kaksipistenolla-versio, hankkia työpaikka takaisin siinä kuin vaimokin. Tepon status heilahtaa kertalaakilla valta-asemasta nimettömyyteen.

"Pientä laittoa" kaihtaa suoraa genremääritelmää, mutta sijoittuu kyllä helposti muodikkaan draamakomedian väljään haarukkaan. Teppo pyristelee annetuilla korteilla ja yrittää saada elämäänsä kuntoon Vuosaaressa, jossa suurin osa sarjaa onkin kuvattu autenttisilla paikoilla. Tepon toinen puoli ei toimi kunnolla ja puhekin tulee vaivalloisesti suusta kuolan kanssa. Teppo törmää toiseen onnettomaan mieheen, Santtu Karvosen tyypittelemään pakussaan asuvaan Askoon. Asko ryhtyy tsemppaamaan Teppoa, ja miehet tulevat perustaneeksi puolivirallisen apumiesyrityksen. Nämä pientä laittoa mainostavat jokapaikan höylät eivät vain ole aina ihan keikkojensa tasalla, ja seurauksena on niin onnistumisia kuin vahinkojakin.

Sarja alkaa hieman jähmeästi ja linjaansa etsien, mutta sinnikäs katsominen kyllä palkitaan kivalla kokonaisuudella. Ohjaaja Lauri Nurksella on tähän urakkaan kokemusta. Katsomiseen koukuttaa erityisesti Juho Milonoff, joka tekee erinomaisen työn hankalassa roolissaan. Teppo olisi helppo vetää överiksi karikatyyriksi tai jopa vammaisia pilkkaavaksi hahmoksi, mutta taitavasti pulmiaan näyttelevä Milonoff tekee hänestä uskottavan ihmisen. Tepolle toivoo kaikkea hyvää.

Tuusula:
Monikulttuurinen ja monimuotoinen Vuosaari esiintyy sarjassa edukseen. Muutama maantieteellinen piipahdus sarjaan kuitenkin mahtuu. Tepon palveluspaikka on Sodankylän varuskunta, jonne takaumajakso vie katsojat episodissa 1. "Voiko vitutukseen kuolla". Tuusulalainen hieraisee silmiään tutun näkymän edessä. Tai tutun ja tutun. Tutun mikäli on koskaan käynyt Olympiakasarmin sisällä. Tämä Helsingin olympialaisia silmällä pitäen rakennettu kasarmi omaa omintakeisen arkkitehtuurin ennen kaikkea sisäpuoleltaan, ja siellä Teppo esimiehineen kävelee, ja siellä on everstin työhuone.

Tuusulan Olympiakasarmi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti