torstai 27. helmikuuta 2020

Modernit miehet

"Modernit miehet"
(2019-)

Sarjasta:
Sarjan nimi on paradoksi tai ehkä oikeammin pilaa. "Modernit miehet". Nämä miehet eivät ole moderneja ja heidän miehisyyttäänkin voidaan toisinaan epäillä. Tästä toki tullaan heti perusdilemmaan, miten 'mies' ja 'nainen' pitäisi määritellä ja toisaalta pitäisikö ne ylimalkaan määritellä. Sarjan tekijöillä tähän on tietysti täydet valtuudet, koska fiktiossa ei tarvitse välittää poliittisesta korrektiudesta tahi yhteiskunnassa kulloinkin vallitsevasta hyminästä ja konsensuksesta.

"Modernit miehet" -sarjan keskiössä on neljän miehen muodostama kaveruus. Jarkko (Eero Milonoff), Matti (Iikka Forss), Pete (Jarkko Niemi) ja Tuomas (Tommi Rantamäki) rimpuilevat miehisten odotusten, omien odotustensa ja oman itsensä kanssa yhdessä ja erikseen. On parisuhdetta, on naistenhakua, on urasuunnitelmia, on eroja ja niin edespäin. Miekkoset joutuvat enemmän tai vähemmän löperöihin tilanteisiin ja reagoivat niihin välillä kovin triviaalilla ja yksiulotteisella sekä alleviivaavalla tavalla. Erityisen hienovaraista ja oivaltavaa sarjan huumori ei ole, mutta kyse on kuitenkin huumorisarjasta.

Se on hieman sääli, sillä näyttelijät ovat erinomaisia ja hahmotkin kyllin kiinnostavia. Homma jää usein perustasolle, vaikka vääntöä voisi lisätä ja viedä juttua mielettömämpiin suuntiin. "Modernit miehet" on hyväntuulinen sarja, mutta kunnon naurujuhlaa se tarjoaa turhan harvoin. Tarjoaa sentään kyllä sitäkin, koska siinä ei ole jätetty käyttämättä pieruhuumorin mahdollisuuksia. Käsikirjoituskoplaan kuuluu useita nimiä, sekä miehiä että naisia.

Tuusula:
Nämä modernit miehet asuvat persoonallisella ja värikkäällä alueella, jota ei sinänsä sarjassa sen kummemmin sijoiteta mihinkään. Kuvaukset tehtiin Kirkkonummella Sundsbergin alueella, joka tunnetaan keski- ja hyvätuloisten asuinalueena, eikä nelikkommekaan tunnu kärsivän rahanpuutteesta. No, Jarkolla se konkretisoituu välillä huoleksi saakka, mutta asumistasosta hänkään ei tingi.

Kirkkonummen lisäksi sarjaa on kuvattu useissa muissakin lokaatioissa, myös Tuusulassa. Ykköskauden episodia 7. ("Guru") on kuvattu Ruotsinkylässä Villa Tammikossa. Paikan tunnistaminen on kuitenkin hieman työlästä, koska ulkokuvia täällä ei ole otettu, vaan kuvaukset on tehty pihapiiristä löytyvän ulkorakennuksen ylisillä. Paikka on lavastettu gurun (Ville Tiihonen) koulutussaliksi, jonne Jarkko ja Pete saapuvat henkistymään.

Peteä näyttelevällä Jarkko Niemellä puolestaan on selkeä Tuusula-yhteys, sillä hän on viettänyt lapsuutensa täällä ja käynyt peruskoulunsa ennen Kallion lukioon menoa.

Toisella kaudella sama Villa Tammikon lokaatio toimi huutokauppahuoneena. Miekkoset matkustavat bussilla Saukkolaan, jota Ruotsinkylä siis stunttaa. Kyseessä on jakso nro 4 "Luokkakokous" ja tällä kertaa Villa Tammikon piharakennusta nähdään hieman myös ulkoapäin. Ei tosin kovin helposti tunnistettavasti silloinkaan. Sen sijaan "tunnistettavaa Tuusulaa" voi bongata episodin lopusta, jossa mieskolmikko seisoskelee bussipysäkillä. Kyseinen pysäkki sijaitsee Lahelantiellä Ruotsinkylän kouluun johtavan sivutien kohdalla. Katoksesta voi myös bongata Etelä-Tuusulasta tuttuja mainoksia.

Muutakin Tuusulaa nähdään. Miehet ajelevat Saukkolaan HSL:n bussilla pitkin maalaismaisemaa. Maisema löytyy myös Lahelantien varrelta läheltä Ruotsinkylän koulua. Hieman laiskaa tuotannolta on se, että pääosapooppoon neljäs osapuoli Jarkko Nieminen (!) sompailee samaan aikaan taksillaan omalla tahollaan luokkakokoukseen, mutta taustamaisema on täsmälleen sama tienpätkä.


Ykköskaudella Villa Tammikon Tallinvintti toimii henkistymispaikkana.

Toisella kaudella samassa paikassa on huutokauppahuone.

Tällä pysäkillä mieskolmikko odotteli kyytiä.



Tätä Lahelantien pätkää Jarkko ajeli luokkakokoukseensa ja muut bussilla kohti Saukkolaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti