torstai 27. helmikuuta 2020

Kakarat

"Kakarat"
(2020)

Sarjasta:
Lapselta kysytään usein "Mitä sinusta tulee isona?". Jossakin vaiheessa näitä enemmän tahi vähemmän realistisia unelmia, kuvitelmia ja suunnitelmia syntyykin. Meneekö elämä sitten lopulta niitä kohti vai jonnekin ihan muualle. Se on kenties "Kakarat"-sarjan ydinkysymys. "Kakaroiden" pääkäsikirjoittajana on toiminut Terhi Arola. Sarjan nimi on täsmäosuva ja samalla hieman harhaanjohtava. "Hehän ovat vielä ihan kakaroita" -kommentointi on kenties otsakkeen takana?

Sarjan keskiössä ovat juuri lukionsa käyneet Asta (Elli Melasniemi) ja Joona (Vincent Kinnunen), joilla haaveet ovat selvät: kohti omaa elämää ja kauas pois pienestä ja tunkkaisesta Loviisasta. Näinhän se ei mene viivasuoraan, ei ainakaan tv-draamassa. Nuorten palatessa Suomeen Barcelonan matkaltaan ovat poliisit Joonaa vastassa lentokentällä, ja hänet kiikutetaan suoraa päätä armeijaan. Asta tulee aikomattaan raskaaksi ja joutuu pohtimaan omaa tulevaisuuttan. Sopivatko omat unelmat ja oma itsenäinen elämä ja samalla vastuullinen vanhemmuus samaan pakettiin?

Pelkästään Astaan ja Joonaan "Kakaroissa" ei keskitytä, vaan heitä ympäröiviä ihmisiä kuvataan ja kehitetään myös kauden mittaan. Vanhempien, sisarusten ja kaverien elämät kietoutuvat tarinaan.

"Kakaroilla" on kaksi ohjaajaa. Sarjan neljä ensimmäistä episodia on ohjannut palkittu elokuvamies Juho Kuosmanen ja loput kahdeksan Markus Lehmusruusu. Kapulan vaihto kesken kauden ei juuri lopputuloksessa näy.

Tuusula:
Tuusulalla on pitkät sotilasperinteet, ja ne elävät yhä nimistössä varuskunnan lakkautuksesta huolimatta. Vaikka uuden Järvenpäätien linjauksen alta osa historiallisista rakennuksista jyrättiinkin 90-luvun alkupuolella, on täällä yhä jäljellä varuskuntamuistoja rakennuskannassa. Hieman katseilta piilossa sijaitsee Olympiakasarmi. Tämä ulkopuolelta aika mitäänsanomattoman näköinen rakennus valmistui vuonna 1951, juuri ennen Helsingin vuoden 1952 olympialaisia. Tarkoitus oli käyttää rakennusta neuvostoliittolaisten voimistelijoiden majapaikkana.

Käyttötarkoitus näkyy rakennuksen sisäpuolisessa arkkitehtuurissa. Kasarmi on iso, avara tila, jota kiertää juoksuratamainen parvi, jonka ympärillä tuvat sijaitsevat. Korkeassa tilassa voisivat muun muassa rengasvoimistelijat treenata. Kuinka ollakaan, suunnitelmat muuttuivat, ja urheilijat majoittautuivat muille paikkakunnille, ja yhteys olympialaisiin jäi elämään vain nimessä. Tuusulasta löytyy kyllä myös konkreettisia olympiakohteita, tai miten sen nyt ottaa. Vanhan Tuusulantien varrelta löytyy Mätäkivenmäen suunnalta maratonjuoksun kääntöpaikan muistomerkki, ja siitä reilusti Hyrylän suuntaan Bostonin alueen vieressä Tuusulanväylän varrella on kallionleikkaukseen ruuvattuna olympialaisten 50:n kilometrin kävelyn muistolaatta.

Olympiakasarmi tuli kuitenkin varuskunnalle tarpeen, sillä sen myötä alkoi ikivanhan rakennuskannan uudistaminen ja modernisointi. Vanhimmat kun olivat Venäjänvallan aikaisia.  Olympiakasarmi on sisätiloiltaan aika kuvauksellinen ja omintakeinen, ja sitä onkin käytetty jonkin verran kuvauspaikkana. Myös "Kakaroissa"Olympiakasarmissa sijaitsee Joonan tupa. Sarjaan on kuvattu myös ulkokuvia varuskunta-alueella (muun muassa Cooperin testi), mutta kuvissa näkyvät sohjoiset maisemat voisivat tietysti sinänsä olla mistä muualta tahansa. Niissä ei juuri Tuusulalle tunnusomaisia kohteita näy.

Tuusulan Olympiakasarmi kuvausten aikoihin helmikuussa 2019




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti