maanantai 2. maaliskuuta 2020

Manne-tv/Romano-tv

"Manne-tv/Romano-tv"
(2007)

Sarjasta:
Alkukesällä 2007 pölähti tv-ruutuun ohjelmakummajainen nimeltään "Manne-tv". Oli kiinnostavaa arvailla, miksi Yleisradio oli ohjelman ostanut. Ja aika pian ohjelma osoittautui ongelmalliseksi. Alkoi väittely siitä, oliko romanihuumoria yli äyräitten lotrannut ohjelma omiaan hälventämään romaneja koskevia ennakkoluuloja ja stereotypioita. Vai juuri vahvistamaan niitä. Naura kanssamme vai naura meille? Kiinnostavaa ulkopuolisesta tarkkailijasta oli myös se, että juuri Suomen Romanifoorumi vaati ohjelman hyllyttämistä. Eihän sitä toki heti hyllytetty, mutta varmaan keskusteluja käytiin sisällöstä yms. ja kosmeettisena toimenpiteenä sarjan nimi vaihdettiin "Romano-tv:ksi". Miten pitkäksi sarja lienee suunniteltu, se joka tapauksessa loppui kesän loppuessa. Pari vuotta myöhemmin eräänlaista jatkoa tuli "Manne maailmalla" -sarjan muodossa.

Sarja sinällään on hyvinkin hyväntuulinen ja aurinkoinen. Siinä revitään huumoria aivan jokaisesta kliseestä, jonka romanien ja valkolaisten välillä saattaa kuvitella. Siinä stereotyypitellään hahmoja hymy huulilla, ja toimiipa sarja myös kielikouluna. Valitettavasti kotikutoisuus ja budjetti paistaa läpi toteutuksesta kuvan laadusta ja teknisestä toteutuksesta lähtien. Sarjassa kierrätetään kaikki vanhat vitsit ja sanaleikit. Bluescreen on ahkerassa käytössä ja pulisongitkin on maalattu poskelle.

Mutta -ilman muuta- jos tyylilajin sulattaa, on "Manne-tv/Romano-tv" hyvinkin viihdyttävää katsottavaa. Ainakin pienissä määrin. Ja tietysti siihen upotetut Manne Menuetin musiikkinumerot potkivat oikein mukavasti. Ja potkimisesta puheenollen: oikein kunnon naurun herauttaa tankkikauppias, joka potkiskelee panssarivaunun pyöriä. Hillitön!

Tuusulalaissilmälasien läpi katsottuna "Manne-tv/Romano-tv" on oikea television lippulaiva ja sykähdyttävien maisemien kymi. Käytännössä Tuusula on mukana sarjan kaikissa jaksoissa vai voisiko jopa sanoa oleellisena osana. Katsoja tunnistaa koko ajan tuttuja kulmia ja näkymiä. Ja syy tähän on tietysti ilmeinen. Ohjelman takana on Tuusulan Viihdevelhot Oy,  kuten lopputeksteistä käy ilmi. Eli Tuusulan oma monitoimimies Jukka Santeri Ahlgrén. Yrittäjä, kunnanvaltuutettu, muusikko ja Mister Montturock. Käsikirjoitus on kreditoitu Anssi Kakon, Santeri A:n ja Richard Stanleyn nimiin.

Ahlgrén on sarjan sielu ja sydän, vaikka hänen rinnallaan työparina toimii Eeki Mantere, jonka viimeiseksi työksi "Manne-tv/Romano-tv" jäi. Mantere vetää roolinsa läpi luontevasti, mutta Ahlgren ottaa ilmatilan ja hapen ympäriltään loputtomalla pajatuksellaan. Mies palkittiinkin yleisöäänestyksellä vuoden parhaan esiintyjän Venla-palkinnolla. Sarjaan on saatu mukaan esiintymään monen paikallisen lisäksi muun muassa Remu Aaltonen, Andy McCoy, Jasmine, Mika Nuojua ja Eva Polttila.

Tuusula:
Kuten sanottu, ei episodia ilman Tuusulaa. Tuusulanväylä, Tuusula-kyltti, Päämaja, linja-autoasema, Hyrrä, It-museo, Tuusulanjärvi, Riihikallion kirjasto, tori, kunnantalo ja niin edespäin. Kamera poimii tutun näkymän toisensa jälkeen nähtäväksi ja hyvä niin, sillä moni kohteista on jo muuttunut ellei jopa kadonnut iäksi.


Liikkeet ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta Hyrrä pysyy.

Matkahuolto näkyy sarjan taustalla.
S-Market on lopettanut vuosia sitten, ja alue tullee kokemaan lähivuosina muutoksia.


Ennen kirjastoa tässä oli K-kauppa. Kirjastokin lähti jo vuosia sitten




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti