(1986-87 ja 1996-97)
Sarjasta:
"Fakta homma" -sarjan juuret ovat Teatterikorkeakoulussa, jossa ystävykset Riitta Havukainen ja Eija Vilpas loivat Hansu ja Pirre -nimiset naishahmot. Taneli Mäkelä ja Lasse Karkjärvi halusivat kehittää näille puolisot, jotka saivat nimet Aulis ja Heka. Ylessä kiinnostuttiin hahmoista, ja porukka kiinnitettiin kakkoselle tekemään niistä sarjaa.
Sarjan henkilöt ovat tuulipukuestetiikassaan tyyppihahmoina todella karikatyyrisiä sekä sisäisesti että ulkoisesti, mikä tekee heistä ja koko sarjasta aavistuksen rasittavan. Yksittäisen episodin lyhyt mitta tietysti auttaa tähän överiin. Eikä vähä mitään; sarjaa tehtiin heti kaksi kautta (1986 ja 1987) sekä jatkettiin lisää myöhemmin 90-luvulla (1997 ja 1998). Taneli Mäkelä jättäytyi pois näistä uudemmista jaksoista ja hänet korvasi Hansun uutta Reima-nimistä miesystävää näytellyt Mikko Kivinen. Lisäksi sarjan pohjalta tehtiin vuonna 1987 Jukka Virtasen ohjaama "Fakta homma" -elokuva. Havukainen ja Vilpas ovat myös tehneet hahmoillaan paljon live-keikkaa, joten jotakin taikaa heissä taitaa olla?
Tuusula:
Sarjan tekijöillä on suora yhteys Tuusulaan, sillä Eija Vilpas on kotoisin Kellokoskelta. Sarjan tapahtumapaikka on Loimaa, mutta todellisuudessa sarjaa kuvattiin paljolti Tampereen alueella. Liekö Eija Vilpaksen syytä vai mitä, mutta sarjasta löytyy parikin tunnistettavaa Tuusula-näkymää. Episodissa 11 "Hekan ihmissuhde ja kesäleskeys" voimanelikko nähdään Hyrylän linja-autoasemalla, jossa Pirre nousee linja-autoon kohti Kiljavaa, ja taustalla näkyy myös 'Hyrylän ostoskeskus' 80-luvun kuosissaan. Palanen muuttunutta Tuusulaa on siis ikuisesti tallennettu tähän sarjaan.
K-kauppa on vaihtunut kirjastoksi ja toki taustan ostoskeskuskuskin on hiljentynyt. |
Ykköskauden 9. episodi on vielä ilmeisimmän täyttä Tuusulaa. Se on jo nimeltäänkin "Aleksis Kiven kuolinmökki", jonne ihmenelikko myös suuntaa pällistelemään ja pähkäilemään. "Mutta on tää kyllä aika ahdas, jos meinaa noin että iltaa pitää istua kuistilla", kommentoi Pirre, ennen kuin pooppoo astuu mökkiin sisälle. Hansun ja Pirren ihmetellessä sängyn pienuutta, osoittaa Aulis katossa olevaa sprinkleri-järjestelmää ja alkaa esitelmöidä siitä. Hansu toteaa, että "hiljaiseksi vetää tässä vuoteen äärellä näin, kun on se suuri elämä tässä sammunut ja sen viimeisen henkäyksensä vetänyt, näin on, tässä." Pirre suvaitsee epäillä, että ei se tässä tapahtunut. Mainiota sanailua kaikessa pokkurointia välttelevässä tyylissään, ja sitä jatketaan pöydän ääressä ja spekuloidaan, mitä Aleksis Kivi on mahtanut "Minä elän" -lauseellaan oikein tarkoittaa.. Samalla tehdään Kivi eläväksi.
Aleksis Kiven kuolinmökin alue on aika muuttumaton. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti